Det där med ympning eller hur man slipper röra som en tok

Istället för att röra honung kan man istället ympa den. Det spar mycket tid och kraft! Det finns många olika recept på nätet. Detta recept tycker jag fungerar allra bäst:

1. Väg den nyslungade honungen.

2. Använd fin kristalliserad honung till ympen. Ta 0,3 % av vikten du fått fram ovan. Blanda den med 3% av den nyslungade honungen. Rör ordentligt!

3. Denna blandning placeras i kylskåp och rörs ordentligt morgon och kväll till du uppnår en konstistens du är nöjd med (för oss tar det två dygn). Se till att ha lock eller plast över så att inte honungen tar smak av något i kylskåpet.

4. Blanda den ymp du gjort med din nyslungade honung (som lämpligen stått i hinkar på ett varmt ställe).  Det är lättast om du först blandar ut din ymp med lämplig mängd nyslungad honung innan du sätter till ympen till hela satsen honung. Det finns stora skruvar att koppla till en (stark) borrmaskin. Det underlättar att slippa göra detta för hand.

5. Tappa nu upp honung i de kärl du vill förvara den. Det går lätt!

6. Den nyympade honungen måste stå kallt. Det behövs alltså ett kylskåp eller annat utrymme som håller 8-12 grader (lite kallare funkar också bra). Sen är det bara att vänta på att honungen är klar. Det brukar ta ett par veckor. Då är honungen mycket ljus och hård men len som smör. För att bli bredbar bör man ha den i rumstemperatur – om man nu inte gillar hård honung!

Honungen mjuknar lite igen efter en tid. Vi förvarar all honung kallt för att inte riskera jäsning. Jäsa kan det ju även om vattenhalten understiger 20 % tyvärr.

Om du tycker det är krångligt att räkna ut mängder kan du mejla så skickar jag ett excelark. Det räcker inte att skriva i kommentarsfältet! På arket skriver man in mängden nyslungad honung och simsalabim så får man fram hur mycket man ska ha av honung och nyslungat. Om jag bara begrep hur skulle jag lägga in det här på sidan, men jag har inte lyckats med det än.

 

Det här inlägget postades i På gång. Bokmärk permalänken.

6 svar på Det där med ympning eller hur man slipper röra som en tok

 1. Therese Nilsson skriver:

  Hej
  Eftersom jag är urusel på att räkna så får du gärna skicka ett excelark till mig!

  Mvh Therese

 2. Annika Karlbom skriver:

  Tack så mycket för tipsen. Vi har precis satt vår första ymp, och väntar med spänning på resultatet./Annika

 3. Pingback: Ympning av honungsskörden | Mjölby-Mantorps Biodlarförening

 4. Gun-Marie Rönnlund skriver:

  Hej, och tack för den utmärkta beskrivningen! Jag blir glad om du skickar mej ett exelark med mängdbeskrivningen. Nu ska jag försöka ympa min honung så jag får tid över till annat roligt. Tack!

 5. Tomas johansson skriver:

  Hej undrar om du kan skicka exelarket till mig mvh Tomas j

 6. Ewa Weibull skriver:

  Hej vill du vara snäll och skicka mig excelark med mängdbeskrivningen.Tack på förhand.
  Ewa

Kommentarer är stängda.